Sudahlah ibu tunggal, abang2 p4ksa saya jaga mak ayah yg uzur sampai saya kena buang kerja gaji 5angka

6 tahun saya jaga ayah s4kit terlantar, duit simpanan pun m4kin berkurang. MaIangnya masalah bertambah teruk selepas ayah meninggaI, emak tak dapat terima kenyataan. Akibatnya emak menghidap s4kit Alzh3imer. Tapi semua peng0rbanan saya terbaIas dengan apa yang terjadi pada anak tunggal saya..

#Foto sekadar hiasan. Kisah yang dipaparkan minggu lepas benar – benar menyentuh hati saya, sebab saya amat memahami masalahnya, kerana kita senasib. Walaupun agama Islam meletakkan tanggungjawab menjaga emak ayah kepada anak lelaki, tetapi itu tidak berlaku di negara kita ini, khususnya kepada orang Melayu.

Sebaliknya anak – anak perempuan dipertanggungjawabkan. Sedangkan apabila pembahagian harta pusaka dibuat, orang yang mendapat lebih banyak adalah anak lelaki. Tetapi itulah hakik4tnya kepada kita, sebab kita bukan orang Arab.

Orang Arab tahu bertanggungjawab mereka, bukan masyarakat kita. Tetapi berbeza dengan keluarga saya, menyedari hakik4t bahawa selama lebih sepuluh tahun, emak dan ayah bawah jagaan saya bukan abang – abang saya, maka dengan ikhlas abang saya setuju memberi separuh daripada bahagian hartanya kepada saya.

Namun saya tak salahkan abang – abang saya, kerana mereka beri alasan tidak berkemampuan. Tetapi, adakah saya mampu? Sedangkan saya sendiri ibu tunggal ada anak, tetapi itu tidak mendapat perhatian mereka. Namun saya redha, sebaliknya sem4kin hari berlalu, saya merasa bahawa Allah memang hendak menolong saya dan ingin beri saya nikmatnya yang saya tak pernah terfikir dulu.

Pada awalnya sebelum bercerai, emak dan ayah duduk rumahnya sendiri. Saya sering datang dan sering menghubungi mereka bertanyakan kesihatan dan memberi apa yang perlu. Tetapi selepas bercerai saya berpindah ke rumah orang tua saya untuk mendapat sokongan mentaI, em0si dan tempat bermanja.

Lagi pun kerana sering turun naik mahkamah saya perIukan anak tunggal saya berada di tempat selamat, maka emak lah menjadi harapan saya. Ketika kes saya belum selesai, ayah pula s4kit, jadi saya terp4ksa membahagikan masa antara kerja, menjaga ayah dan emak serta anak.

Ketika itulah masalah datang bertimpa – timpa, beberapa kali saya terp4ksa tinggalkan kerja kerana terp4ksa menguruskan ayah yang diser4ng s4kit yang berat secara tiba – tiba. Masalah saya sering menguruskan ayah dan keluarga tidak disukai oleh majikan.

Akhirnya saya diarahkan meletakkan jawatan. Walaupun saya mendakwa boleh bekerja dari rumah, tetapi ketika itu permintaan itu merupakan satu k3jutan kepada majikan, ‘Kerja dari rumah?’ Mereka tak percaya akhirnya saya terp4ksa meletakkan jawatan.

Saya hilang kerja dengan gaji 5 digit, tapi apa boleh buat, ayah dan emak perIukan saya ketika itu, terutama apabila emak juga tidak berapa sihat. Menguruskan ayah s4kit terlantar bukan mudah, kita bukan sahaja perIukan kekuatan tubuh badan tetapi kekuatan mentaI.

Keadaan menjadi lebih teruk apabila saya tak bekerja, dan simpanan sem4kin hari sem4kin kurangan. Macam – macam kerja saya lakukan secara part time di samping menguruskan orang tua di rumah. Kalau kerja pun terp4ksa mengikut syarat saya, maka sudah pasti pendapatan tidak setimpal, maka kekurangan duit dalam tangan terus menjadi masalah besar saya.

Demikianlah kehidupan saya sekeluarga menguruskan ayah yang s4kit bukan setahun dua, tetapi lebih 6 tahun ayah mend3rita s4kit sebelum meninggaI dunia. Namun semua saya hadapi dengan hati terbuka, seya sedar ini ujian Allah berikan kepada saya seorang, mungkin ada rezeki saya yang lain untuk kebahagiaan kami anak beranak.

MaIangnya masalah saya bertambah teruk selepas ayah meninggaI, kerana emak tidak dapat terima kenyataan perkahwinan yang dibina sejak 56 tahun tetiba hilang kerana suami tiada di sisi, akibatnya emak menghidap s4kit Alzh3imer.

Jika sebelumnya emak seorang periang dan gemar berkemas rumah kerana dia seorang yang amat teliti, tetapi akhirnya emak berubah dia sering termenung, enggan bercakap dan lebih suka menyendiri, keadaan ini amat merunsingkan kerana saya perlu bekerja walaupun dari rumah untuk menampung kehidupan kami.

Memang menyulitkan jika keadaan emak berterusan mungkin boleh mengganggu kesihatannya. Lama saya hadapi keadaan emak yang sem4kin merusingkan ini, namun berkat kesabaran saya, sedikit demi sedikit saya dapat pulihkan keadaan emak perlahan – lahan, walaupun memakan masa yang agak lama dan mengganggu jadual bekerja sahaja.

Kerana itu tak hairanlah saya terp4ksa bertukar – tukar kerja di samping merawat, berbual demi merawat keadaan emak seperti itu. Walaupun hati sentiasa berduka dan fikiran turut terganggu, tapi akhirnya saya terhibur apabila anak saya berjaya dalam pembelajaran dengan keputvsan SPM yang cemerlang.

Syukur kepada Allah di samping pend3ritaan dan melalui pelbagai rintangan ketika belajar akhirnya dia berjaya, inilah hadiah yang paling besar dan amat menggembirakan saya. Saya bangga dengan kecekalannya sejak kecil lagi dia terp4ksa melalui pelbagai maslaah menyaksikan perceraian ibu bapanya, melihat ibu terp4ksa berhenti kerja dan mengadapi masalah kewangan.

Tetapi dia cekal menghadapinya dengan tenang dan berjaya dengan cemerlang. Kecemerlangan anak saya juga amat menarik kerana dia juga cemerlang dalam mata pelajaran bahasa asing, dan dia ditawarkan belajar di luar negara untuk mempelajari bahasa tersebut lebih mendalam.

Jika dia berjaya dia akan ditawarkan belajar dalam bidang yang diminati. Pada saya inilah hadiah paling mahal saya terima, hilang rasa penat lelah saya selama ini. Satu lagi berita menggembirakan apabila saya ditawarkan bekerja dari rumah dalam bidang yang saya minati dan saya pernah lakukan dulu sebelum berhenti kerja.

Walaupun gaji tidak sebanyak dulu, namun hati saya tenang kerana dapat menjaga emak. Rezeki itu rahsia Allah, akhirnya saya mampu menggajikan seorang pembantu untuk menjaga emak saya mengikut waktu bekerja.

Agaknya inilah rahmat yang Allah berikan saya secara berturut – turut, ini dan amat meringankan beban yang saya pikul selama ini. Benar Allah beri kita ujian dan amat benar Allah juga akan tolong kita mendapat keberkatan dari ujian yang diberiNya.

Saya bersyukur dan merasa amat bahagia sekarang. Dan saya rasa bertuah kerana Allah beri saya peluang menjaga emak dan ayah semasa mereka amat memerIukan saya berada di sampingnya. Inilah dugaan dan kepayahan yang terp4ksa saya lalui hingga hilang pekerjaan yang bergaji lumayan.

Tetapi saya bersyukur kerana dapat menjaga kedua ibu bapa saya hingga ke akhir hayat. Benar lah, walau sebenar mana ujian Allah kepada kita tetapi ganjarannya juga amat besar, bukan sahaja di dunia, malah di akhir4t nanti. In sya Allah.

Komen Warganet :

Junaini Mohd Said : Terima kasih atas perkongsian yang baik. Kalaulah Rasullullah masih hidup, pasti nasib ibu – ibu tunggal terani4ya ini terbela. Ambil iktibar kisah pengajaran Saidina Ali dan Fatimah yang mana Rasullullah pernah tidak membenarkan Saidina Ali memadukan Fatimah atas sebab – sebab tiada keperluan.

Banyak yang kita boleh pelajari dari situ bahawa dilarang wanita didiskriminasikan. Tapi di Malaysia, bersuara tentang kebenaran pun sudah dianggap menc4bar dan mengh1na mahkamah. Apa nak jawab dengan Allah, kalau seorang ibu dipenjara hanya semata kesalahan gagal mematuhi perintah berhubung tarikh lawatan anak.

Tapi tidak pula kita dengar kes sang bapa atau mana – mana suami yang tidak menjalankan tanggungjawab nafkah anak isteri, mereka tidak pula keras – keras dihukvm penjara oleh mahkamah? Bukankah salahlaku seperti ini juga telah mengabai dan mengh1na perintah mahkamah, kenapa tidak dihukvm keras – keras masuk penjara?

Memang benar, Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan jelas tidak mempunyai bidang kuasa dalam prosiding, komital dalam kes Pn Emilia, berdasarkan Perlembagaan Persekutuan dan Seksyen 4 Akta Undang – Undang Keluarga. B

ila ada tokoh Parlimen bersuara hal ini, tokoh tersebut juga telah dipenjarakan 7 hari setelah menyuarakan bantahan terhadap kes ini. Sangat dahsyat… mahkamah mengguna akta sebagai kuasa vet0 mereka. Yang pelik tu, tak boleh dic4bar walau dah jelas nyata ada kebenaran.

Ini sekadar pandangan dari saya.. Tak tau lah kalau pandangan saya yang hanya 2 sen ini juga dianggap menc4bar dan mengh1na mahkamah. Wanita akan berterusan dihimpit diskriminasi. Kalau lah masih ada Rasullullah, pasti semua ini dapat dibetulkan mengikut nas Al quran. Enakmen dan akta – akta yang diguna pakai yang tidak ada unsur keadilan harus dikaji semula.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.