Malam tu saya & suami pukuI anak dgn teruk, saya p0tong rambut dia pendek. Maru4h kami diheret

Saya menyamar jadi ‘anak’ saya dan chat dengan 4 orang lelaki tersebut. Saya dan suami sepakat nak jumpa mereka dan waktu tu lah suami pegang dan r4mpas Handphone mereka untuk padam gambar anak kami..

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum. Saya hanya ingin berkongsi pengalaman dan pendapat, nasihat, pandangan serta bantuan khidmat kaunseling yang berpengalaman dalam masalah saya. Saya dan suami berkahwin pada usia muda.

Pada usia saya 20 tahun dan suami 23 tahun, kami dikurniakan seorang anak perempuan diberi nama Siti. Tetapi disebabkan kami masih belajar, Siti di jaga oleh ibu hingga usianya 4 tahun. Ketika kami ambil semula Siti, dia sudah ada adik lelaki dengan jarak 3 tahun umur.

Dan pada usia Siti 13 tahun, kami dikurniakan lagi seorang anak perempuan. Dalam mendidik anak – anak, kami layan anak – anak seperti kawan, bert3puk t4mpar, bergurau, gelak tawa, macam dengan kawan – kawan.

Tapi kami sangat – sangat tegas dalam mendidik anak – anak. Jika salah, mereka tetap dipukuI, di marah. Setiap tahun cuti sekolah, kami hantar mereka ke kem – kem motivasi berbayar untuk pengisian rohani dan jasmani yang tak mampu kami beri.

Jauh pun kami sanggup hantar demi anak – anak. Oleh kerana terlalu ph0bia dengan masalah remaja masa kini. Kami sangat kawal segala pergaulan anak – anak terutamanya Siti. Kami masukkan dia ke sekolah semua perempuan.

Pergi balik kami hantar dan ambil. Masuk sekolah menengah, dia diterima masuk ke sekolah asrama penuh yang semua pelajarnya perempuan. Memang kami yang pilih sekolah tu. Semasa di tingkatan 4, Siti tak nak duduk asrama lagi walaupun keputvsan PT3 dia cemerlang, alasannya di nak pergi ke kelas tuisyen tambahan untuk matapelajaran matem4tik.

Masih lagi kami hantar ambil untuk ke semua tempat termasuk sekolah. Walaupun jauh, kami sanggup hantar ambil. Di rumah, dia tidak berkawan. Dunianya hanya dalam bilik. Sesekali keluar main dengan adik2.

Sesekali kami juga benarkan dia keluar bersama kawan perempuan samada ke perpustakaan atau menonton wayang. Tu pun adalah dalam 2 3 kali. Tapi dengan syarat adik lelakinya mesti kena ikut. Untuk makluman, adik lelaki Siti juga kami asuh dengan cara yang sama, sebab tu dia sanggup ikut kakaknye sebab dia juga tidak berkawan di rumah.

Dunia mereka hanya kami rumah dan sekolah. Handphone. Hanya pada usia dia 17 tahun sahaja kami bagi dia handphone sendiri. Tu pun sebab kami rimas dia asyik pinjam handphone kami untuk cari maklumat berkaitan pelajaran ataupun berwasap dengan kawan – kawan mengenai pelajaran.

Wasap guru – guru dan rakan – rakan sekolah memenuhi henfon kami. Jadi kami mula rimas dan bagi dia peluang untuk guna henfon sendiri. Saya yakinkan suami yang tak lama lagi kami kena bagi juga dia guna handphone sendiri andai dia dapat sambung belajar di mana – mana.

Takut nanti dia ‘culture sh0ck’. Tu je la alasan saya dalam memberi sedikit demi sedikit kebebasan buat Siti. Walaubagaimanapun, kami selalu sp0t check henpon dia, cuma ada apps wasap dan lagu – lagu. FB dan IG ada, tapi tak aktif.

Malas nak layan katanye. Kami mula percayakan Siti 100%. Tambahan saya dan suami selalu bercakap dengan anak – anak mengenai masalah sosiaI remaja dan akibatnya. Apa sahaja yang kami baca dan dengar, kami akan nasihatkan kepada anak – anak.

Dan kami ugvt andai mereka lakukan perkara yang sama, apa hukvman yang bakal mereka terima. Kami ingin mereka tahu apa yang kami lakukan adalah betul dan ingin mereka terhindar dari masalah sosiaI. Tetapi maIangnya, seminggu yang lepas, hanya selepas 5 bulan kami berikan henfon kepada Siti, suami terus ambil dan buka handphone Siti.

Kami sangat – sangat terk3jut bila nampak apps Chat pada screen phone. Berkali – kali Siti cuba mer4mpas henpon dia kembali tapi suami haIang. Rupanya ada berpuluh chat Iucah lelaki dalam tu. Dan yang paling kami marah dan sedih, dia turut berkongsi gambar b0gelnya dengan 4 orang lelaki dalam tu.

Allahuakbar.. tak tergambar perasaan kami saat tu. Kami pukuI dia teruk. Untuk lepaskan kemarahan. Memang teruk dia kena beIasah. Rambutnya saya ker4t pendek. Tak tidur kami malam tu, menangis dan masing – masing muhasabah diri, salahkah didikan kami lagi hingga anak kami jadi begini.

Ingatkan ianya telah berakhir, tetapi sepanjang malam kami baca chat – chat Iucah yang baru masuk daripada lelaki – lelaki tersebut. Mana yang call, mesej suruh angkat phone sebab dah sangap. Hingga jam 3 pagi ada yang call dan bila saya angkat ajak sembang Iucah macam selalu.

Allahuakbar.. adakah anak saya jadi peIacur dalam talian. Kami semuka dengan Siti, ugvt dia agar berterus – terang, siap ada kayu inci yang suami bawa sebagai ugvtan, adakah dia pernah bersama dengan mana – mana lelaki, dia cakap tak pernah dan memang dia tak pernah jumpa pun semua lelaki tu.

Kenal dalam Chat sahaja. Dan dia memang tiada kawan lelaki. Bila ditanya kenapa dia lakukan semua ni, katanya dia jeles, kawan – kawan semua ada boyfren, boleh pergi dating, dia tak ada langsung. Masing – masing c4bar menc4bar apa yang diaorang sanggup buat dengan boyfren masing – masing.

Kawan – kawan ejek dia tak laku. Demi menjaga maru4h anak kami dan diri kami sendiri, kami cari 4 orang lelaki tersebut. Saya terp4ksa jadi budak Chat untuk memperdaya lelaki – lelaki tersebut sampailah mereka sanggup berjumpa.

Dan suami pula terp4ksa bertindak tegas, pegang dan r4mpas henpon mereka untuk delete gambar anak kami. Setakat ni lagi seorang di selatan tanah air yang kami belum selesaikan sebab terlalu jauh. Sedangkan kami tinggal di negeri utara.

Setakat ini, menurut lelaki – lelaki tersebut, mereka belum lagi menyebarkan gambar anak kami kepada sesiapa. Alhamdulillah jika ianya benar. Kami lakukan ini kerana sayang, dia anak kami. Kami lakukan semua ini kerana tanggungjawab kami untuk menjaga maru4h anak kami sendiri.

Jika bukan kami, siapa lagi. Kami lakukan semua ini kerana maru4h kami juga diheret bersama. Sedih.. tak terkata. Marah.. tak terbaIas. Kecewa.. tak tertanggung. Menyesal.. tak tersebut. Allahuakbar.. Saat ini, suami nasihatkan saya agar tidak memukuI Siti lagi.

Tapi saya tidak mampu bercakap dengannya lagi. Kami tidak memulaukan, tapi saya mahu dia fikir sendiri apa yang dia telah lakukan. Tindakan saya sehingga kini, saya p4ksa dia lakukan solat hajat dan taubat setiap malam, mohon bantuan Allah agar menjaga a1b dia dan bukakan pintu hati lelaki – lelaki tersebut untuk buang gambar dia.

Setiap subuh saya suruh dia bangun seawal 5 pagi untuk mengaji sekurang – kurangnya 1 muka susrat Al-Quran dan ulangkaji sebentar sebelum ke sekolah. Saya katakan semoga Allah tutup a1b dia sepanjang hari yang dia mengaji.

Ini sahaja yang saya boleh lakukan buat masa sekarang. Saya ingin bertanya pengalaman ibubapa dan pihak kaunseIing,

1. Salah kami kah dalam mendidik anak – anak kami?

2. Apa lagi yang kami harus lakukan selepas ini?

3. Salahkah tindakan yang kami ambil?

4. Dimana pusat kaunseIing yang kami boleh hantar Siti? KaunseIing remaja.

5. Bagaimana kawalan yang perlu lagi saya lakukan jika Siti dapat menyambung pelajaran di tempat yang jauh dari kami?

6. PerIukah saya sek4t masa hadapan Siti?

Untuk komentar dan netizen, saya kongsikan pengalaman saya agar ia jadi panduan untuk semua. Walaubagaimana sekalipun saya menjaga anak saya, sekali diberi peluang terus h4ncur jadinya. Walaupun kami bersyukur dia belum sampai ke tahap berz1na, tapi apa yang dia lakukan cukup mengecewakan.

Dan henfon benar – benar menghancurkan. Tolonglah, kami sedang kecewa, tolong jangan mengh3ntam sesuka hati hingga kami bertindak di luar jangkaan. Kami mahukan nasihat dan panduan untuk masa hadapan anak kami.

Anda juga punya anak, kita tak mampu nak jangka apa yang akan Allah uji di masa hadapan. Jadikanlah pengalaman kami sebagai panduan. Segala doa, nasihat, pandangan dan cadangan, saya dahului dengan ribuan terima kasih. Moga Allah hindarkan keturunan kita semua dari maksi4t dan z1na. Amin. – Ibu Mama

Komen Warganet :

Syermillyn Iwani : Baca confession ni sambil pandang satu – satunya anak perempuan bongsu yang aku ada. Dan dia sedang tido, berair mata aku. Beratnya tanggungjawab sebagai ibu bapa. Walaupon anak bongsu aku baru umur setahun lebih tapi zaman sekarang ni macam jadi. Semoga dijauhkan oleh Alah swt.

Khairunnisa Nadiah II : Suami puan mainkan peranan. Jadilah lelaki yang paling disayangi anak puan. Hingga dia rasa tidak perIukan lelaki lain. Jangan p4ksa anak solat taubat. Tapi buat berjemaah dengan anak. Buat semua amalan bersama.

Jangan suruh anak buat sendirian. Saya percaya ini sebenarnya ujian untuk lebih dekat dengan Allah. Mungkin sebelum ni puan selalu hantar anak ke program pembangunan sahsiah. Apa kata kali ini pergi bersama mereka.

Mungkin boleh ke keluarga sunnah bawah ustaz ebit lew. Percayalah. Anak puan sebenarnya orabg yang hebat. Allah masih Iindung anak puan dari z1na. Ini ialah proses puan sekeluarga. Tak perlulah menyalahkan sesiapa. Semuanya ada hikmah. Spend masa bersama dengan lebih berkualiti.

Nurul Hanan Arifin : Puan, saya jarang komen. Tetapi saya tulis demi puan. Apa yabg berlaku ini terlalu banyak pengajarannya. Saya hanya mahu menyarankan untuk sekarang dan masa hadapan, isilah ruang – suang kosong tersebut.

Jadi kawan baiknya puan. Akan janggal pada peringkat awal. Tapi cubalah. Berkawan dengannya cuba fahami isi hati. Pegi shopping, masak, baking sama – sama, pegi minum kopi, beli kasut, baju, tengok movie, pendek kata hidup menjiwai dunia remaja dengan anak.

Solat jemaah sama – sama, dinner sama – sama tapi jangan str3ss. Cuba hidupkan keceriaan. Dia dah tr4uma kene p0tong rambut, pukuI semua. Maaf puan saya tahu susah sebab r3muk hati, tapi saya kongsi macam ni sebab saya juga ibu, anak perempuan yang ramai adik beradik perempuan dan lelaki juga. Saya doakan Allah Iimpahi keluarga puan dengan keberkatan seluas – luasnya.

Shai : Fasa marah dah lepas, hukvman pukuI pun sudah. Sekarang jangan pulaukan dan tak bercakap dengan dia. Nanti dia rasa mak ayah tak sayang dia dan dia rebeI dalam diam. Masa ni lah kena berkawan semula dengan dia.

Marissa Izz Hana : Setahu saya, anak perempuan yang dididik dengan persekitaran perempuan dari kecil memang akan cuIture sh0ck sedikit. Bahasa kasarnya jakun dengan lelaki. Saya pun risau anak – anak perempuan saya untuk masa akan datang nanti, tambahan dorang takde adik beradik lelaki. Moga Allah Iindungi anak – anak kita semua.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.