Aku dah berjanji nak kahwin dgn dia, tapi yg aku dpt jas4d yg dah tak bernyawa

Malam tu aku terlelap awal, aku hanya sedar waktu subuh dengan puluhan missed call dan mesej daripada dia. Bila aku baca mesej – mesej dia, aku terus ambil cuti. Kaki tangan aku sejuk beku. Aku menggigiI.

#Foto sekadar hiasan. Aku nak cerita kisah bekas kekasih aku, Alina, gadis yang cantik, lemah lembut, sopan santun, yang aku cintai dengan sepenuh hati, penghid4p sk1z0fr3nia dan bip0Iar dis0rder. Alina membesar di d3ra mentaI dan fizikaInya.

Anak sulong daripada 5 beradik itu sering menjadi m4ngsa am4rah ibunya, dipukuI dim4ki dih1na. Seawal usia 10 tahun Alina sudah dibebani dengan kerja rumah membasuh baju, mengemas rumah memasak, menjaga adik.

Jika ibunya pulang dalam keadaan baju tidak berIipat Alina akan dih4mbat dengan r0tan. Jika ibunya pulang makanan tidak tersedia Alina akan dipukuI lagi. Jika ibunya pulang dan adik beradiknya membuat huru hara Alina juga lah m4ngsanya.

Dan jika ibunya pulang dalam keadaan semua telah sempurna badan Alina juga menjadi tad4han sep4k ter4jang kerana mo0d ibunya tidak baik. Ibunya memegang jawatan tinggi dan jarang berada di rumah. Semuanya diserahkan pada Alina.

Ayahnya telah hilang jejak selepas menceraikan ibunya bersama dengan lima orang anak. Alina pernah bercerita kepada aku, dia belajar masak daripada buku resepi milik arw4h neneknya. Duit yang ditinggalkan ibunya digunakan untuk membeli barang dapur.

Orang di kawasan perumahan di situ sangat kagum kerana seawal usia Alina boleh membeli barang dapur sendiri tetapi tiada siapa tahu d3rita di sebalik kerajinan Alina. Teruk Alina did3ra tetapi kebajikannya tetap terjaga. Ibu Alina sentiasa pastikan mereka mendapat pelajaran yang sempurna.

Walaupun Alina tiada satu A pun dalam SPM, dia dapat sambung belajar di universiti tempat kami bertemu. Rezeki Alinaku sayang. Pertama kali aku ternampak Alina semasa di kafe. Alina duduk bersendirian. Termenung. Terlalu jauh menungnya hingga t3mbus dinding.

Aku duduk tidak jauh dari situ dan aku sangat tertarik melihat Alina waktu itu. Di sebalik bising dan sesak orang ramai Alina seperti patung batu di tengah – tengah kafe. Aku masih tidak dapat melupakan matanya. Sayu. Sedih.

TenggeIam entah ke mana. Sehinggalah temannya datang baru lah Alina tersedar. Kembali ke dunia nyata. Kali kedua tuhan temukan lagi aku dengan Alina di perpustakaan. Aku duduk tidak jauh dari Alina. Di hadapannya ada seIonggok majalah tetapi menungnya sehingga ke planet marikh.

Aku sangat tertarik dengan Alina. D4da aku berdebar – debar melihat Alina. Aku nekad ingin mengenali Alina. Aku minta bantuan daripada kawan aku mat r0meo yang mempunyai banyak c0nnection dengan pelajar di situ. Mujur juga ada mamat ni, senang kerja aku.

Mat r0meo ambil masa agak lama untuk mencari Alina. Mat kata Alina seorang yang sangat pendiam, sukar didekati jadi tidak ramai yang begitu mengenalinya. Aku akhirnya dapat tahu Alina satu fakulti dengan aku tetapi berlainan c0urse.

Alina juni0r bawah aku setahun. Aku sekali lagi minta bantuan mat untuk mendapat kan no. tel Alina. Aku ingin mengenali Alina. Aku nekad. Allah izinkan aku menghubungi Alina. Lepas dapat nombor tel daripada mat aku terus mesej Alina.

Aku terus nyatakan niat aku untuk mengenalinya. Mesej aku tidak berbaIas. Aku hantar semula tetapi tetap juga dibaIas sepi. Aku putvs asa. Aku cuba buat kali ketiga dan aku redha jika kali ini tiada baIasan aku akan undur diri. Ting! Mesej dari Alina.

‘Saya tak kenal encik. Maaf ye.’ Hampa. Kecewa. Tetapi aku tetap tidak putvs asa. Aku berjanji untuk hanya menghubunginya melalui telefon tanpa bertemu secara fizikaI. Alina akhirnya bersetuju. Aku berbaIas mesej dengan Alina hampir dua tahun.

Entah kenapa macam ada ch3mistry antara kami, aku sangat senang dengan Alina. Aku sentiasa t0pup kan no. hp Alina kerana aku resah jika seharian tidak menerima khabar nya. Alina rupanya seorang yang ceria. Setiap hari dia akan bercerita mengenai hidupnya.

Daripada pelajaran membawa kepada kisah peribadinya. Agak lama juga Alina ambil masa untuk menceritakan kisah hidupnya yang pahit. Alina kata setiap malam dia masih bermimpi ibunya mengejarnya dengan pelbagai alat t4jam, dengan pis4u, dengan cangkuI, dengan t0mbak.

Setiap malam Alina bermimpi dibvrv ibu sendiri untuk dibvnvh. Alina mer4cau dalam tidur tetapi teman serumahnya sudah laIi dengan situasi itu, setiap kali Alina mer4cau mereka akan meng3jutkannya dan menenangkannya. Tuhan kirimkan sahabat dari syurga untuk Alina.

Mereka menjaga Alina seperti menjaga anak sendiri. Kerana Alina poIos, jujur dan lurus. Kadang kala aku menangis mendengar bicara Alina. Alinaku sayang, setiap hari aku berdoa supaya Allah meIindungimu. Semasa tahun akhir aku di universiti aku minta untuk berjumpa Alina jika dia tidak keberatan.

Hanya sekali. Aku minta dia bawa kawan – kawannya jika takut. Ternyata Alina memang takut haha, dia bawa lima orang kawan bersama. Kami bertemu di kafe uni. Selepas bersembang seminit dua, kawan Alina beri kami masa untuk berbual.

Mereka tunggu di meja tidak jauh dari situ. Alina nampak teruja berjumpa dengan aku. ‘Saya selalu nampak awak, kalau saya tahu itu awak saya dah pergi jerk4h awak.’ Aku ketawa besar dengar kata – kata Alina. Alina sudah sem4kin berani, sem4kin kuat, sem4kin ceria.

Menurut Alina dia tidak pernah pulang ke rumah. Setiap kali cuti semester dia akan tinggal di rumah kawan – kawannya. Ibunya tidak pernah kisah tetapi tetap memberikan memberikan sejumlah wang kepada Alina. Tahun berganti, aku masih setia menghubungi Alina.

Selepas tamat belajar Alina bekerja sambilan di bandar dekat dengan tempat aku bekerja. Keadaan Alina mula mer0sot. Dia mengadu s4kit d4da, hilang semangat untuk meneruskan hidup, sukar tidur malam dan sering mendengar sesuatu.

Aku mencadangkan supaya Alina bertemu dengan doktor. Alina pergi ke kIinik kerajaan dan dapat surat refer ke hospitaI. Aku meminta izin untuk menemaninya ke hospitaI. Semasa aku bertemu semula dengan Alina selepas setahun, fizikaInya jauh berubah.

Alina jadi sangat kurus dan c3ngkung. Matanya semb4b, wajahnya tidak ceria. Alina yang dahulu berseri seperti bid4dari telah maIap dan pudar. Aku tak sangka keadaannya begitu serius. Pada hari yang sama doktor sah kan Alina menghid4p s4kit mentaI.

Alina menangis di dalam kereta. Menangis dengan sesungguhnya. Jiwanya yang tersiksa dilepaskan semua. Hati aku h4ncur melihatnya. Alinaku sayang, waktu itu aku sangat ingin membantu mu tetapi aku tidak berdaya. Aku turut mengalirkan air mata.

Aku memintanya untuk bersabar, istighfar dan bertenang. Alinaku sayang, Tuhan telah bawa kau pergi ke syurga abadi. Aku redha dengan takdir ini walaupun sangat s4kit. S4kit yang tidak terungkap kerana merindukanmu. Iya, Allah telah bawa Alina pergi dalam tidur yang panjang tiga tahun lepas.

Alina 0verd0se ubat tidur. Alina kata dia tidak mahu mendengar suara – suara yang menakutkan itu lagi. Dia hanya ingin tidur yang lena tetapi dia telah tidur selamanya. Tidurlah dengan lena sayangku. Perjalanan Alina meIawan s4kitnya agak panjang untuk aku tuliskan.

Aku kisahkan cerita Alina di sini sebagai kenangan terakhir. Alinaku sayang, aku berdoa semoga kita dipertemukan di syurga abadi. Alina ku sayang, aku sangat merindu kan mu. – Amirul (Bukan nama sebenar)

Sambungan… Aku menangis semasa membaca komen semua. Percaya lah kesedihan yang kalian rasa kan itu telah berkali – kali aku rasa kan dan masih berbekas di hati. Alina telah pergi tapi kenangan melihat gelak tawa jatuh bangun dan d3ritanya masih terIekat kuat di dalam ingatan aku.

Alina sejujurnya hampir pulih. Semasa 5 tahun lebih tinggal di uni, Alina berubah kar4kter daripada seorang yang sangat pendiam dan penakut kepada seorang yang ceria dan lebih terbuka. 5 tahun itu telah berjaya merawat jiwanya yang hampir r0sak.

Aku menjadi saksi bagaimana sukarnya untuk mendekati Alina pada awal perkenalan kami sehingga bagaimana cerianya wajah Alina setiap kali aku terserempak dengannya di mana – mana. Alina tidak pernah sekali pun pulang ke rumah.

Raya pun beraya di rumah sahabatnya. Selepas tamat belajar Alina tiada lagi tempat untuk menumpang kasih. Ibu dan bapa saud4ranya sudah lama menyisihkan ibu mereka kerana kes berebutkan harta. Sejak kecil Alina tidak begitu mengenali mereka apa tah lagi saud4ra sebeIah bapa yang ibarat langsung tidak wujud.

Akhirnya Alina buat keputvsan untuk kembali ke ner4ka lamanya. Maaf, rumah itu memang ner4ka. Berjela kata semangat aku berikan untuknya ketika dia dalam perjalanan pulang. Aku pesan supaya terus menghubungi aku.

Jika aku tidak mendengar sebarang khabar dari dia lebih daripada 24 jam aku tidak teragak – agak untuk membuat laporan polis. Alina hanya ketawa sedangkan aku sangat risau sehingga tiada sedikit pun perasaan ingin bersangka baik.

Apa yang kau harapkan daripada seorang ibu yang telah menyiksa jiwa anaknya sejak kecil? Sangka buruk aku memang menjadi kenyataan, jiwa Alina kembali tersiksa tetapi bukan semata – mata menerima hamun ibunya tetapi kerana melihat nasib adik – adiknya.

Alina menghubungiku dan menangis di talian berjam lama nya. Saya berd0sa Amirul. Saya berd0sa. Saya berd0sa. Saya berd0sa. Saya tak patut tinggalkan adik – adik saya. Saya kakak tak guna Amirul. Saya berd0sa. Alinaku sayang, sekali lagi aku menjadi lelaki yang tidak mampu melakukan apa – apa untukmu.

Aku hanya mampu mendengar dan turut menangis bersama denganmu. Adik kedua Alina telah lama menghilangkan diri selepas tamat SPM. Adik ketiganya mempunyai masalah pembelajaran dan terp4ksa dimasukkan ke kelas pemulihan khas.

Di usia 15 tahun dia masih membaca sepatah – sepatah. Bicaranya juga tidak sempurna. Menurut Alina dia begitu teruja untuk bersembang dengan Alina tetapi tergagap – gagap sehingga akhirnya dia berhenti kerana frvst dengan kelemahannya.

Adik keempatnya juga menghadapi masalah pembelajaran. Mengurvngkan diri di dalam bilik tanpa mahu melihat Alina. Adik bongsunya masih di sekolah rendah. Alina kata adiknya itu seolah – olah bisu. Sangat manja, duduk di rib4 Alina, mahu tidur dan dipeIuk Alina tetapi biacaranya hanya angguk dan geIeng.

Berkali – kali Alina menyalahkan diri sendiri. Alina tertekan melihat nasib adik – adiknya. Adik keduanya yang menghilangkan diri tidak dapat dijejaki. Bila ditanya pada ibunya sebakul sump4h seranah dikembalikan pada Alina.”

Budak tu dah m4mpus agaknya. Aku ingat kau pun dah m4mpus tak reti nak balik rumah.” Alina menangis lagi. “Apa yang patut saya buat dengan adik saya Amirul? Macam mana kalau dia ambil d4dah? Macam mana kalau dia dipukuI dengan g4ngst3r? Dia panas baran sikit dari kecik.”

Hari – hari yang dihabiskan di rumah penjadi penyebab utama yang tr1gg3r semula s4kit Alina. Aku masih simpan semua mesej Alina. Aku print dan buku kan selepas pemergian Alina.

23.7.2017 2.45 a.m. Amirul, kenapa Tuhan bawa saya ke dunia jika tuhan nak siksa saya macam ni? Saya tak patut dilahirkan Amirul.

28.7.2017 8.11 a.m. Amirul, kalau ada mesin masa saya akan cari saya yang masih kecil. Aku fikir tujuan nya adalah untuk menyelamatkan dirinya sendiri. ‘Saya nak bvnvh dia. Biar dia tak tersiksa.’

14.8.2017 10.20 a.m. Alina, sudi tak awak terima saya sebagai suami? Aku takut – takut masa hantar mesej ni.

Malam sebelumnya aku telah nyatakan hasrat pada umi untuk menghantar pinangan pada Alina. Aku ceritakan segala nya pada umi dan umi meminta aku untuk bertanya pada Alina terlebih dahulu. Aku mendapat baIasan.

Kenapa awak nak kahwin dengan manusia macam saya Amirul? Awak tak akan bahagia dengan saya. Aku berjanji aku akan berusaha lebih, selepas kami berkahwin aku berjanji untuk membawa semua adik Alina tinggal bersama dan menjaga kebajikan mereka.

Aku berjanji untuk meIindunginya. Aku janjikan bulan bintang padanya tetapi jas4d Alina tetap kembali tertanam di bumi. Beberapa bulan tinggal di rumah, Alina menyatakan hasrat untuk bekerja dan mencari pendapatan sendiri.

Alina berpindah dekat dengan tempat aku bekerja. Aku sangka mentaInya akan lebih sihat jika keluar daripada ner4ka itu tetapi keadaannya tambah buruk. Alina mengadu ada beberapa ketika dia s4kit d4da dan sukar bernafas.

Kerap berpeluh – peluh, d4da berdebar – debar dan merasa ketakutan. 8.10.2017 / 3.12 a.m. Amirul d4da saya s4kit. Saya s4kit sangat. Saya tak boleh tidur. 3.26 a.m. Saya rasa nak t3rjun ke bawah. Saya nak hilangkan s4kit ni.

Alina tinggal di apartment tingkat 8. Mujur aku tersedar semasa mesej dia masuk, aku segera call Alina untuk menenangkannya, aku ceritakan pelbagai m0men Iucu dalam hidup aku untuk mengalihkan perhatian daripada s4kitnya.

Aku menyanyi. Aku lakukan semua yang termampu sehingga aku terdengar d3ngkuran halus Alina. Alinaku sayang, sehingga ke hari ini aku masih menghubungimu. Aku cuba membangunkan mu dari tidur yang panjang tetapi tidurmu terlalu lena.

Tiada baIasan. Bertahun aku berju4ng bersama – sama dengan Alina. Aku temankan Alina setiap kali Alina bertemu dengan ps1kiatri. Aku meny4mar sebagai sepupu Alina agar aku dapat masuk ke bilik doktor bersama dengannya.

Awak sangat kuat Alina. Awak antara wanita paling kuat saya pernah jumpa dalam hidup saya. Dr. Azlan meminta aku untuk terus memantau keadaan Alina. D0s ubat tidur yang diberikan kepada Alina tinggi kerana keadaan Alina tidak bertambah baik.

Alina mula mendengar suara yang tidak wujud. Suara – suara yang menjatuhkan semangatnya. 19.1.2018 / 11.23 p.m. Amirul, telinga saya bingit sangat. Otak saya serabut dengar suara ni. Aku segera menghubungi Alina. Alina awak dengar suara saya tak?

Suara saya macam mana? Garau kan? Awak dengar suara garau saya je Alina, suara yang lain tu tak wujud. Saya saja yang wujud, dengar suara saya je. Malam itu aku gagal membantu Alina, dia terp4ksa mengambil ubat tidur untuk menghilangkan bingit di telinganya.

Malam sebelum tr4gedi pahit itu aku terlelap awal. Aku terjaga waktu subuh dengan puluhan missed call dan mesej daripada Alina. Amirul saya s4kit sangat. D4da saya s4kit sangat saya rasa nak tik4m – tik4m d4da saya ni nak hilangkan s4kit.

Saya dah makan ubat, saya nak tidur lena. Aku cuba menghubungi Alina tetapi tiada baIasan. Sepanjang pagi aku rasa tak sedap hati. PukuI 10.30 pagi selepas saja selesai meeting aku cuba call Alina semula dan panggiIan aku berjawab.

Hello ini Amirul ye? Ini Shasha (teman serumah Alina), Alina dekat hospitaI sekarang. Aku terus minta cuti half day dan drive ke hospitaI. Kaki tangan aku sejuk beku. Aku drive sambil mengigiI. Semasa aku sampai di hospitaI Shasha menyambut aku dengan tangisan.

Alina dah tak ada. Doktor sahkan Alina meningg4I dunia semasa di rumah lagi tetapi dibawa ke hospitaI untuk dibedah siasat. Alina telan semua piI tidur yang ada. Aku jatuh terduduk. Aku meminta bantuan kawan – kawan untuk menguruskan jen4zah Alina untuk dibawa pulang ke kampung.

Ahli keluarganya telah dimaklumkan. Aku sendiri menghubungi ibunya memaklumkan aku akan mengiringi Alina pulang. Urusan jen4zah Alina sangat cepat, petang itu Alina sudah siap dimandi dan dik4fankan. Aku menaiki van jen4zah, kawan aku dan kawan serumah Alina ikut dengan kereta.

Ketika sampai di rumah Alina orang ramai telah bersedia menyambut kepulangan Alina. Ibu Alina menangis mer4ung melihat jen4zah Alina sehingga terp4ksa ditenangkan orang ramai. Alinaku sayang, rumah awak cukup besar untuk menerima jumlah makmum yang ramai tetapi solat jen4zah dilakukan sehingga tiga sesi kerana ramainya makmum yang hadir untuk mendoakan pemergianmu. Alinaku sayang, adik awak sudah pulang ke rumah.

Dia tak ambil d4dah. Dia tak dipukuI dengan g4ngst3r pun. Dia kerja di bengkel kereta cari rezeki yang halal. Dia yang menyambut jen4zah awak di Iiang Iahad. Dia adik yang kuat, adik yang bertanggung jawab. Alinaku sayang, saya lihat wajah awak yang terakhir sebelum awak di bawa ke tanah perkubvran.

Awak sangat cantik Alina. Wajah awak sangat bersih dan tenang. Awak nampak seperti tidur dengan sangat lena. Lena seperti yang awak selalu kata kan kepada saya. Awak tak pernah tidur lena sejak awak kecil. Alinaku sayang, saya meminta izin untuk meminjam telefon bimbit awak untuk menyelesaikan beberapa urusan tetapi ibu awak izin kan saya untuk menyimpan telefon tersebut.

Saya terjumpa diari awak di dalam telefon ini dengan beratus entri duk4 luahan awak kepada yang Maha Esa. Semua nya telah saya buku kan sebagai kenangan. 28.4.2018, Ya Allah, izin kan aku menjadi isteri yang sempurna untuk Amirul. – Amirul (Bukan nama sebenar)

Komen warganet :

Nur Humaira Yasmin : Str3ss bukan alasan untuk berbuat jahat pada orang lain. Itulah mak Alina. Semoga adik – adik alina hidup bahagia dan selamat. Banyaknya orang solat kan Alina, insan baik. Harap Amirul tolong jaga adik – adik Alina. Selamat pulang ke negeri abadi alina.

Izah Hafizatul Nurhafizan : Semoga Allah mempertemukan kalian berdua di sana nanti. Terima kasih kerana menjaga Alina, sanggup berk0rban untuk Alina. Sedih sangat baca confession ni. Menusvk ke hati. Sungguh Alina seorang insan yang baik dan dipertemukan dengan insan seperti awak yang baik.

Bonda Aiman : Terima kasih confessor berkongsi cerita. Terima kasih confessor sebab berlapang d4da dengan peny4kit Alina. Terima kasih confessor sebab ikhlas menyayangi dan membantu Alina. Terima kasih confessor sebab punya hati emas membantu pes4kit mentaI seperti Alina.

Ramai orang akan menjauhi dan tak sanggup gambIe untuk memilih individu pes4kit mentaI untuk dikahwini. Tapi dengan hati emas awak tau awak perlu dan mesti bantu dia. Moga Allahumma Ya Fattah Ya Wahhab sentiasa mempermudahkan urusan hidup confessor dan mempertemukan confessor dengan j0doh yang baik – baik.

Untuk Alinaku sayang, Jannatul Firdaus untukmu. Manusia yang terani4ya dan berani berju4ng walaupun dalam kes4kitan yang teramat p3rit. #YangTauJeTau

Khalijah Kamarul Ariffin : Sedihnya baca yang last tu. Alm4rhum dah bersedia dah nak menjadi isteri Amirul. Allahu. S4dis sungguh kehidupan alm4rhum sekeluarga. Maknya pun pasti hidup dalam keadaan str3ss, sebab tu dia lepaskan kat alm4rhum.

Moga mak Alina diberi hidayah dan menjaga 4 lagi amanah yang ada dengan baik. Moga yang baik – baik je untuk adik – adik alm4rhum. TQ Amirul kerana telah bersama alm4rhum Alina selalu. Hanya Allah yang mampu membaIas segala kebaikan awak padanya. Amin

Ajish R0bertson : Kepada Amirul, Syasha, rakan serumah dan rakan satu kuIiah Alina terima kasih hadir dalam hidupnya. Sepanjang tempoh itu sebenarnya adalah tempoh yang sangat – sangat membahagiakan buat Alina. Saya doakan dipermudahkan segala urusan dan semoga allah akan merahm4ti hidup kalian. Alfatihah buat Alina.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.