Ibu ‘sump4h’ aku tak akan bahagia lepas kahwin. Sekarang baju anak2 pun aku mengemis, dapat yg buruk je org bagi

Kini aku hidup cukup susah dan miskin. Banyak orang sedekahkan pada kami barang – barang bayi secara percuma. Tapi memanglah yang buruk – buruk, yang terpakai sahaja. Sedangkan aku dulu hidup senang, tinggal di bandar. Andai dapat undur masa, aku akan ikut cakap ibubapa aku..

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum buat semua pembaca. Aku nak cerita kisah hidup aku yang aku rasa boleh dijadikan pengajaran dalam hidup. Aku juga sedang mencari jalan penyelesaian terhadap masalah aku. Aku harap korang semua dapat berikan pandangan yang baik untuk aku mengharungi kehidupan aku dan keluarga aku.

Begini cerita aku. Nama aku Anna. Aku berusia 25 tahun kini. Aku sudah berkahwin dan mempunyai 2 orang anak dengan suami aku sekarang. Dalam perkahwinan kami, aku seolah diselubungi d0sa – d0sa lalu. Hingga kini tak padam dari hidup aku.

Bayangan d0sa itu selalu bermain di minda dan fikiran aku. Bila aku teringat akan perbuatan d0sa aku. Aku sangat menyesal dan hendak saja aku kembali pada masa dulu dan aku tak lakukan perbuatan terkutuk itu dulu waktu usia aku 20 tahun lalu.

Kisahnya, sebelum aku berkahwin dengan suami kami berdua telah terIanjur berz1na tapi mujurlah aku tidak termengandung anak luar nikah. Dulu waktu sebelum kahwin, aku bersekolah menengah agama. Ibu bapa aku menghantar aku ke sebuah sekolah agama yang tidak pernah bercampur dengan lelaki.

Tidak berkawan dengan lelaki. Apatah lagi bercinta dengan mana – mana lelaki. Memang aku pun jaga batas aku masa sekolah. Di luar kawasan sekolah agama ada je lelaki – lelaki yang mahu mengorat aku. Ketika aku mahu ke kedai ada saja lelaki yang menegur aku mengorat aku.

Aku memakai tudung labuh sekolah agama, jubah atau pun baju kurung. Kadang – kadang berpurdah. Aku bukan seorang perempuan yang s3ksi. Itulah penampilan diri aku di sekolah dan di luar sekolah. Pada usia aku 16, 17 tahun lagi ada je lelaki yang mahu mengorat aku.

Aku je tak layan. Aku nak belajar je masa tu. Aku pun seorang yang memilih nak berkawan dengan lelaki yang nampak sopan, baik, tak mer0kok, nampak soleh macam tu. Itulah ciri – ciri yang aku suka sebenarnya. Aku pun dalam diam tak layan lelaki yang nak mengorat aku tapi aku ni jenis suka pada lelaki yang ada kateria lelaki soleh.

Pada umur aku mencecah 19 Tahun. Aku aktif berkawan dan bermasyarakat. Aku menjadi sukarelawati untuk sesuatu program sekolah yang melibatkan diri aku dalam program itu. Aku bergaul dengan semua orang dan aku terlebih melayan pula.

Perbuatan aku ini membawa penyesalan pada waktu aku kini. Aku jadi terlebih ramah sejak umur aku 19, 20 tahun. Waktu usia aku 19, 20 tahun waktu itu aku sem4kin ramah pula jadinya dengan seorang lelaki ini. Aku rasa normal bagi remaja seusia aku nak mempunyai rakan, tambah laki dari berlainan jantina.

Namanya Azman. Dia sangat suka pada aku. Aku pun suka dengan Azman dengan gaya dia nampak macam lelaki soleh. Dia menuntut di sebuah kolej agama di Kedah. Aku menuntut di sebuah kolej agama. Kini dia adalah suami aku.

Aku mula mengenali suami, waktu aku berusia 19 tahun. Waktu tu suami (Azman), berumur 24 tahun. Aku berkahwin pada usia aku 22 tahun. Suami aku ketika kami berkahwin umur dia 27 tahun. Yang aku kesali ialah, aku terIanjur dengan suami sebelum kahwin sebanyak 5 kali sewaktu kami menjadi pasangan kekasih.

Kami tak dapat mengawal godaan nafsu masing – masing. Waktu dia dan aku cuti semester kami keluar berjumpa melepas rindu lama tak jumpa. Kami hanya berhubung melalui telefon bergayut sampai tengah malam, sampai topup sering habis.

Kami saling mengenali tanpa pengetahuan ibu bapa masing – masing. Lagipun waktu tu kami masih belajar. Aku dan Azman selalu keluar bila Azman ada, sampai kami berz1na dan terIanjur. Aku dan Azman naik motor sekali, aku membonceng motosikal Azman aku peIuk dia rapat – rapat sampai akhir sekali kami terIanjur di sebuah bilik kosong.

Azman sudah rancang untuk tidur dengan aku di bilik itu dia sudah sewa bilik hotel siap – siap untuk aku dan dia melepaskan rindu lama tak berjumpa. Lepas dari peristiwa itu aku sering rasa amat bersalah pada ibu bapa aku.

Ibu aku dapat menghidu perbuatan ganjil aku. Ibu aku cek telefon bimbit aku. Cek semua mesej – mesej aku dengan Azman. Ibu aku marah aku, ibu aku cari Azman dan marah – marah ibu bapa Azman. Ibu bapa aku dengan ibu bapa Azman sampai ke hari ini masih tidak berbaik – baik.

Ibu bapa aku menyalahkan ibu bapa Azman tidak menjaga Azman dengan baik dengan merosakkan aku. Ibu bapa Azman pula menyalahkan aku tidak menjaga diri aku. Bila Azman mengajak, atau mengorat, aku yang melayan, ibu bapa Azman pula menyalahkan aku.

Mujurlah aku tidak mengandung. Aku terIanjur ni ibu bapa aku tidak tahu. Aku tidak beritahu mereka. Lepas saja Azman habis belajar di kolej, dia terus nak kahwin dengan aku. Walaupun aku tidak habis lagi belajar masa tu Azman tetap nak kahwin dengan aku.

Ibu bapa aku dan ibu bapa Azman tidak mengizinkan aku dan Azman berkahwin disebabkan Azman tidak bekerja. Tidak ada pendapatan nak sara hidup aku. Ibu bapa aku pula teringin nak tengok aku habis belajar dan nak merasa gaji pertama aku bekerja sebelum aku mendirikan rumah tangga.

Aku tak endahkan nasihat ibu bapa aku. Aku tetap nak kahwin sebab aku bimbang, Azman pernah beritahu aku yang dia nak kahwin dengan orang lain jika aku teruskan belajar sehingga habis dan bekerja. Aku dah mula bimbang kerana aku dan Azman sudah terIanjur tapi walaupun aku tidak mengandung, aku dah tak suci, ada masalah lain pula mendatang kalau aku kahwin dengan lelaki lain.

Aku mahu Azman bertanggungjawab. Jadi, kami terus berkahwin juga dengan buat majlis ala kadar. Aku dipinang oleh Azman sendiri, dan abangnya sebagai wakil bagi tetapkan perkahwinan kami. Ibu bapa Azman tidak menghadirkan diri di rumah aku.

Ibu bapa aku memang tidak suka aku berkahwin dengan Azman kerana layanan orang tua Azman pada aku untuk di jadikan menantu di layan begitu. Tapi aku tetap juga mahu berkahwin kerana aku dan Azman sudah terIanjur.

Kakak sulung aku dan abang – abang Azman yang membantu memberi duit untuk majlis perkahwinan kami. Belanja makan orang yang hadir semua diuruskan oleh kakak aku dan abang – abang Azman. Yang menghulur duit.

Hanya mas kahwin sahaja Azman beri pada aku. Sehingga kini hubungan ibu bapa aku dan ibu bapa Azman tidak berbaik – baik sudah 3 tahun berlalu usia perkahwinan aku. Kami dikurniakan 2 orang anak. Setelah anak sulung aku berusia 6 bulan, aku mengandung lagi anak kedua.

Ibu bapa aku pun tidak merestui perkahwinan aku dan Azman. Sewaktu aku berkahwin ibu bapa aku sudah beritahu aku yang aku tidak akan bahagia kerana berkahwin tanpa restu ibu bapa. Aku sekarang ini pun memang hidup tidak senang, ada je bert3ngkar dengan Azman kerana kewangan kami tidak stabil.

Aku tidak bekerja, aku surirumah sepenuh masa dengan menjaga 2 orang anak di rumah. Sampai ke hari ini saat ini d0sa – d0sa aku terus menyelubungi aku. Sampai ke akhir hayat aku. Kini aku hidup cukup susah dan miskin.

Banyak orang sedekahkan pada kami barang – barang bayi secara percuma. Tapi memanglah yang buruk – buruk yang terpakai sahaja. Aku selalu menangis. Susah hidup aku. Azman cuma punya motosikal. Motosikal itu lah yang aku dan anak – anak aku naik 4 beranak.

Anak aku 2 orang ni masih kecik sekitar umur 2 tahun dan bayi lagi. Aku begitu susah sedangkan keluarga aku dan keluarga Azman sebenarnya agak senang. Aku di pulaukan dan dimaIukan dengan adik – beradik ipar aku.

Adik – beradik aku ada juga menolong tapi akulah yang malu sangat. Kini, aku menyesal sangat. Aku rasa mahu je aku balik ke umur 20 tahun aku dulu. Belajar bersungguh – sungguh dan menjaga kehormatan diri. 5 tahun lalu.

Belajar sampai habis dan bekerja barulah berkahwin. Kini aku nak bekerja susah dengan ada 2 orang anak yang masih kecil. Nak tinggal anak aku tak sanggup pula, berpisah dengan anak. Aku takut bimbang orang buat aniaya pada anak – anak aku.

Ibu bapa aku sudah tua aku tidak mahu tinggalkan anak – anak aku pada ibu bapa aku. Kini aku menyesali perbuatan aku dulu. Aku dengan ibu bapa Azman pun tidak baik. Ibu bapa Azman tidak terima aku sebagai menantu.

Aku dan Azman kini menyewa sebuah rumah kecil dan buruk di sekitar kampung. Sedangkan dulu aku hidup di bandar dengan ibu bapa aku. Hidup aku kini berubah 360 darjah. Tolonglah bantu aku.

Komen Warganet :

Masri Masreeza : Buat solat taubat dan bertaubat. Sebesar mana pun d0sa yang kita buat Allah akan ampunkan. Yang berlalu biarlah berlalu. Yang pentingkan sekarang meneruskan kehidupan. Berusaha untuk meningkatkan kehidupan.

Bila sudah ada kewangan yang kukuh hidup sudah berubah. Berusahalah untuk merapatkan hubungan antara kedua keluarga. Buktikan kita boleh berjaya dan kita kena ada bukti yang kita boleh berjaya barulah orang percaya.

Narimah Mohd Yousof : Janganla mengata dan menghina tt ni. Saya sangat simpati. Semoga tt benar – benar taubat nasuha dan dijadikan pengajaran kepada kite semua. Kite semua mempunyai anak – anakkan. Akak doakan semoga tt beroleh keberkatan dalam kehidupan berumahtangga dan akan diberi kesenangan hidup dikemudian hari insyaallah. Doa banyak – banyak k.

Juju Jaja : Betul.. restu orang tua sangat penting. Rata – rata yang makpak tak restu, memang kehidupan anak – anak melarat, baik daripada segi hubungan laki bini, anak – anak dan financial. So, first skali, tt kena taubat nasuha, supaya Allah ampunkan d0sa tt n suami serta memperolehi anak – anak dan zuriat soleh solehah.

Kemudian, jumpa mak ayah sendiri serta ayah mertua dan mak mertua. Menangisla mohon simpati mereka supaya merestui kalian. Luahkan segala kesusahan akibat perkahwinan tak direstui. Bawa anak – anak kalian supaya hati orang tua cair.

Jumpa sekali dua memang mereka eg0, tapi eg0 manalah hati orang tu kan. Jumpa slalu, ambik hati mereka dan minta pertolongan Allah supaya lembutkan hati mereka. Tunjukkan per4ngai yang baik depan parents sendiri mahupun mertua.

Dah baca, jangan lupa komen dan share ya. Terima kasih! Hantar kisah anda di sini -> https://hai.mehbaca.com/submit/

PERHATIAN : Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen – komen yang diberikan oleh pembaca. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis pembaca. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab pembaca sendiri.